Waarom ik een hele aparte pagina over het kaakgewricht (TMJ) en het gebit onder de aandacht breng is om reden dat het TMJ een belangrijke rol speelt in het reguleren van de houding waarin wij bewegen en functioneren. Er wordt op het moment erg veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen problemen in het kaakgewricht en houdingsproblemen (posture) in het lichaam.
Het TMJ behoort tot een systeem genoemd ‘stomatognathic system’. Dit systeem is opgebouwd uit verschillende structuren die met elkaar in verbinding staan, waaronder ook het TMJ ( kaakgewricht), maxilla en mandibula (bovenkaak en onderkaak) en de kauwspieren. Het TMJ is weer in verbinding met de halsregio door middel van ligamenten en spieren. Veel blessures bij paarden worden veroorzaakt doordat ze in een verkeerde houding bewegen, daarnaast zie ik erg veel problemen met spanning op kaak en kauwspieren (veelal asymmetrisch), waardoor de mogelijke relatie tussen deze twee factoren een belangrijk punt van aandacht is. Een verandering in de positie van de mandibula kan bijvoorbeeld weer een verandering in houding en belasting van de ledematen veroorzaken (maar ook bekken!). In geval van asymmetrie kun je je voorstellen dat de belasting en aanspanning van het lichaam ook asymmetrisch wordt, wat bij paarden in kreupelheid zou kan resulteren.
Het kaakgewricht wordt opgebouwd door de verbinding tussen de mandibula en het os temporale (2 schedelbeenderen) met daartussen een kraakbeenschijf (disc) verbonden door kapsel en spieren etc. De beweging komt tot stand door middel van de kauwspieren, een grote daarvan de masseter, die zich op de ‘wang’ van het paard bevind. Alle factoren die de het TMJ beïnvloedt, direct dan wel indirect, zijn belangrijk als mogelijke factor in het ontstaan van problemen in lichaamshouding en belasting. Zoals hierboven al benoemd wordt de mandibula (onderkaak) gezien als een belangrijk ‘pattern setter’ (patroon aangever) van de houdings positie waarin een lichaam beweegt en functioneert.
Als we eens kijken naar verschillende factoren die van invloed zijn op de mandibula (onderdeel kaakgewricht) en het kaakgewricht dan zijn er vele te noemen (gebruik bit, stoten van het hoofd, hangen etc). Deze worden dus onder andere veroorzaakt door craniosacrale problemen die dan weer het kaakgewricht beïnvloeden. Een heel belangrijke waarop ik hier in verder wilde ingaan is natuurlijk het GEBIT zelf.
Gebits behandeling is inmiddels een specialisme geworden die naar mijn mening ook enkel door een gespecialiseerd en gecertificeerd tandarts uitgevoerd zou moeten worden. Waarom? Juist door al het bovengenoemde, er is een belangrijke schakel tussen het TMJ en de rest van het lichaam, waardoor ik het cruciaal vind dat het gebit goed uitgebalanceerd wordt zodat deze geen negatieve invloed heeft op het TMJ. Er zijn namelijk al zoveel andere punten (gebruik van een bit, andere craniosacraal problemen) die het hoofd en het TMJ negatief beïnvloeden. Een ander punt is dat de behandeling het liefst onder sedatie zou moeten worden uitgevoerd, aangezien dat de neiging tot afkauwen en klemmen op de kaakklem die de mond spreid, verminderd. De kaakspier is een van de krachtigste spieren in het lichaam en van nature gaat een paard bij een gespreide mond toch proberen de mond te sluiten/te knijpen op de kaakklem. Dit kan het kaakgewricht overbelasten. Sedatie is dus niet hoofdzakelijk omdat paarden zich anders niet zouden laten behandelen maar ter bescherming van het TMJ!! Ook voor het zorgvuldig behandelen geheel achterin de mond is sedatie veelal wenselijk.
Als uit onderzoeken van het lichaam blijkt dat er een probleem is met het TMJ die mogelijk veroorzaakt wordt door het gebit zelf dan verwijs ik de eigenaar naar een gespecialiseerde paardentandarts voor een check up.