Osteopathie bij paarden
In de osteopathie gaat het om beweeglijkheid; van de wervelkolom maar ook organen en andere weefsels. Als de beweeglijkheid ergens verminderd is noemen we dat een blokkade. Voor het algemeen functioneren van het lichaam en de beschikking tot zelfgenezend vermogen is het van belang dat de wervelkolom goed beweeglijk is. Door de wervelkolom verloopt het zenuwstelsel waardoor het hele lichaam aangestuurd wordt. Het zenuwstelsel kan niet correct functioneren als er blokkades aanwezig zijn. Door vallen, vastliggen, hangen, uitglijden maar ook door (verkeerde) training en zadels die slecht passen en verkeerde voeding, kunnen de wervel- en andere blokkades ontstaan.
Door middel van osteopathisch onderzoek vind je de blokkades en vervolgens maak je deze los met osteopathische technieken.
De osteopathie wordt hierbij onderverdeeld in 3 gebieden die specifiek onderzocht worden:
- parietaal (wervelkolom)
- visceraal (organen)
- craniosacraal
Na de behandeling is het van belang het lichaam tijd te geven zichzelf te herstellen, voor ieder paard is de periode na behandeling en de rust die nodig is wisselend. Afhankelijk van type paard, klachten, getraindheid, management rondom het paard.
Gedurende een periode van 6 weken hervind een paard nieuwe gezondere balans in het lichaam, het verloop hiervan en de uiteindelijke resultaat na deze periode is zeer wisselend per paard gezien de inwerking van vele externe factoren op het herstel.
Trainingsadvies en advies in management (stalling voeding weidegang etc) is van groot belang voor het resultaat die je kunt bereiken bij een paard.
Symptomen waarbij je kunt denken aan osteopathische problemen:
- interne problemen; maagdarm problemen, allergieën, verharingsproblemen, hormonale problemen, prestatievermindering.
- problemen in het gebruik; problemen in de oefeningen of bepaalde gangen, gedragsproblemen, singeldwang, kreupelheid, tactfouten, niet basculeren tijdens springen, problemen in verzameling.
De osteopathie is een geneeswijze die ook vooral preventief heel goed inzetbaar is, voordat echte symptomen duidelijk zichtbaar zijn. Dus de standaard controle 1 a 2 keer per jaar (afhankelijk van het individuele paard) draagt bij aan het voorkomen van meer serieuze problemen in het lichaam en zorgt ervoor dat het lichaam algemeen gezond en vitaal blijft.