Chiropractie bij paarden
Ik ben geïnteresseerd geraak in de chiropractie om het verschil in benadering te kunnen bekijken ten opzichte van de osteopathie. Het is een zeer waardevolle aanvulling gebleken op mijn andere geneeswijzen die ik al toepas binnen mijn behandelingen.
Chiropractie richt zich ook op de wervelkolom en beweeglijkheid daarvan in het lichaam en komt dus op dat vlak zeer overeen met osteopathie. De technieken die gebruikt worden echter voor de behandeling en de manier waarop je de wervelkolom onderzoekt is wel geheel verschillend.
De chiropractische technieken werken met de een korte hefboom en je werkt dus dicht bij het desbetreffende gewricht die losgemaakt moet worden. Dat maakt dat de technieken zeer veilig en subtiel zijn wat ik zeer waardeer van deze behandelwijze. Het manipuleren van een lichaam met grote bewegingen en/of tractie technieken kan namelijk in geval een paard al een en ander aan afwijkingen (arthrose ed.) heeft juist schade toebrengen. Daarin zijn de technieken die ik op de IAVC opleiding juist zeer veilig en is dat de reden waarom ik die graag toepas. Het is overigens voor een paard ook minimaal belastend en veelal goed te ondergaan.
Ook de combinatie met de reguliere geneeskunde is zeer belangrijk, als je meer informatie hebt over het lichaam dan kun je veiliger en gerichter werken aan een paard en in geval van contra-indicaties andere keuzes maken. Het is namelijk niet altijd zo dat je in elk stadium of moment zomaar chiropractisch (dan wel osteopathisch) kunt behandelen, het is van belang in te schatten wanneer alvorens je behandeling, eerst ander regulier onderzoek en of behandeling, van belang is!
De chiropractie benadert ook in het specifiek het kaakgewricht. Het kaakgewricht en de functie ervan is van het grootste belang voor een gezond lichaam. Over het kaakgewricht en het belang daarvan zal ik op de info pagina nog meer uitweiden.