Craniosacraal therapie bij paarden
Craniosacraal therapie is een onderdeel van de osteopathie.In de osteopathie benaderen we het 1) parietale systeem > wervelkolom en extremiteiten (benen), 2) het viscerale systeem > de organen en 3) het craniosacrale systeem > schedel/ sacrum.
De vloeistof die in de hersenen geproduceerd wordt heet cerebrospinaal vloeistof. Deze vloeistof stroom echter niet alleen in de schedel maar wordt ook door het wervelkanaal verder naar achteren getransporteerd.
De vloeistof is van groot belang voor het juist functioneren van hersenen en centraal zenuwstelsel. Om de vloeistof die gemaakt wordt goed te transporteren en te draineren, is het van belang dat de schedel en wervelkolom goed beweeglijk zijn.
Er is een connectie/verbinding van de schedel naar het heiligbeen waartussen het csv circuleert.
De schedel bestaat uit verschillende delen waartussen een minimale beweeglijkheid mogelijk is (niet zichtbaar voor het oog!). De beweeglijkheid van de schedelbeenderen is oa hetgeen wat we onderzoeken in het craniosacrale onderzoek, de beweeglijkheid in de schedel maar ook in de rest van het lichaam is nodig voor het op een juiste manier laten circuleren van de hersenvloeistof.
Het gehele functioneren van je lichaam is afhankelijk van een goed werkend craniosacraal systeem. Hormonale regulatie, houding en coördinatie en het gedrag zijn belangrijke onderwerpen als je denkt aan het craniosacraal systeem.
De behandeling is erop gericht de beweeglijkheid in de schedel, ofwel craniosacrale beweging, terug te brengen naar normaal. Functies van het zenuwstelsel/ hersenen zijn afhankelijk van een goede beweeglijkheid. De technieken binnen de craniosacraal therapie die ik geleerd heb zijn zeer zacht maar heel doeltreffend. Om een craniosacraal probleem op te lossen zijn wel meerdere behandelingen vaak nodig, het is veelal een complex en hardnekkig probleem, die ook veel aanpassing in het management vergt.
Het interessante aan het craniosacrale onderdeel in een behandeling is voor mij het effect op de psyche en het gedrag in het speciaal.Daarnaast kunnen craniosacrale problemen ook oorzaak kunnen zijn van abnormale bewegingspatronen en orgaan problemen.Een voorbeeld betreft paarden die altijd erg ‘dominant’ gedrag vertonen, gevaarlijk of onzeker zijn, angstig en / of schrikkerig zijn en dan vooral aan een zijde bijvoorbeeld. Dit kan veroorzaakt worden door craniosacrale problemen.
Het hoofdschudden is een van de meest ernstige en duidelijke symptomen van een craniosacraal probleem. Het paard ervaart hierbij ook in meer of mindere mate hoofdpijn. Dit is een zeer ernstig symptoom die de kwaliteit van leven van zo n paard groots verminderd.
Het gebit en de kaak is een zeer belangrijke factor die zeer veel craniosacrale problemen kan veroorzaken.
Daarnaast zijn het veelvuldig stoten van het hoofd, het gebruik van een bit andere veel voorkomende oorzaken van het ontstaan van craniosacrale problemen.