Sportmassage bij paarden
Spieren reageren op trauma door het ontwikkelen van een verkleving met als gevolg een soort verkramping van de spier. De spier kan niet meer optimaal ontspannen/verlengen en kan zijn functie niet meer naar behoren vervullen. Trauma kan zijn ; overbelasting, verkeerde bewegingen, vastliggen vallen maar ook verkeerde voeding. Aangezien de ene spier in functie afhankelijk is van zijn antagonist zien we dat als een spier verkleeft het probleem al zeer snel uitbreid. Nabij gelegen spieren gaan functies overnemen (compenseren) en raken dan ook overbelast.
De sportmassage methode van Jack Meagher, is een zeer effectieve massage methode die de spierverklevingen wegwerkt.
Het is van belang dat dat wel gebeurd op het moment dat bij een paard de wervelkolom vrij is van blokkades. De spieren worden namelijk aangestuurd vanuit het zenuwstelsel en in geval van blokkades heb je dus een probleem naar de spier toe vanuit het centrum. Het is zenuwstelsel staat hierbij in orde van belangrijkheid bovenaan. De inwerking op een spier door middel van sportmassage is pijnlijker en minder duurzaam in geval een paard een geblokkeerde wervelkolom heeft!
Er is zeker ook sprake van mogelijke contra-indicaties voor massage. Naast de aanwezigheid van blokkades kunnen ook afwijkingen ( o.a arthrose) een contra-indicatie zijn.
Het gaat er hier om dat sommige spieren vanuit een beschermende compensatie werken. Dit houd in dat sommige gebieden/gewrichten in het lichaam ( tijdelijk) verminderd beweeglijk zijn, om een letsel te laten herstellen. Sommige paarden hebben zoveel afwijkingen of schade in het lichaam dat ze enkel nog kunnen functioneren door middel van compensatie en spier aanspanning. In deze specifieke gevallen pas je het moment en de impact van de massage uiteraard aan, anders zou het betekenen dat het paard juist slechter kan bewegen en pijnlijker wordt als gevolg van massage.
De houding en daarmee eigenlijk het exterieur van een paard wordt bepaald door de uiteindelijke aanspanning van spieren. Die bepalen de stand in de gewrichten en het algemene voorkomen van een paard. Interessant is dan ook dat je spierproblemen (met daarbij uiteraard de problemen in de wervelkolom) herkent aan afwijkende houdingen. We zeggen daarom ook wel massage is boetseren, na voldoende massage kunnen de spieren optimaal aan en ontspannen met als gevolg een optimale lichaamshouding in het individuele paard. Het kan dan lijken dat exterieurmatig het paard zeer veel veranderd is. Een voorbeeld hiervan is het gemiddelde paard met het ‘hoge kruis’. Dit is veelal een gevolg van een verkeerde houding als gevolg van blokkades in wervelkolom en spieren.
Een spierprobleem kun je herkennen aan veel symptomen waaronder hier enkele weergegeven:
- afwijkende houding van een paard
- verzet tijdens rijden
- moeite met oefeningen
- reactie tijdens zadelen
- geen soepele beweging
- slecht nageven
- niet op lengte kunnen komen
- asymmetrische bewegingen
Na de behandeling van de spieren wil je een paard binnen 2 uur maar liefste direct erna wat beweging geven. Door het lichaam actief te maken kunnen de afvalstoffen zie vrij komen goed afgevoerd worden.
De nadruk van de beweging mag dan wat meer liggen bij de ontspanning/ verlenging van het lichaam dan bij aanspanning. Soms kunnen paarden 1 of enkele dagen toch wat ongemak ondervinden. Ze kunnen zeker direct na de massage wat vermoeid overkomen tijdens het rijden.
De behandeling kan, afhankelijk van de ernst van het spierprobleem, al dan niet herhaald worden.
Ook voor sportmassage geld dat het preventief zeer goed is in te zetten. Als je de massage met enige regelmaat herhaald wordt het resultaat steeds groter en zijn de spieren in staat om continu gewrichten en dus het lichaam als geheel te beschermen. Dit draagt bij aan het verminderen van de kans op ontstaan van blessures.